Årets hædersgæst 2023: Susanne Bier

Under SVEND Filmdage 2023 hyldede vi instruktør Susanne Bier for hendes uundværlige og helt enestående arbejde i danske og internationale film i over 35 år.

Klaus Hansen, formand for SVEND Filmdage, udtalte om årets hædersgæst 2023:

“SVEND Filmdage hylder de store personer inden for dansk film. De personer der kan få os til at græde, gyse, glædes og som samtidig giver os eftertanke og lyst til samtale, når vi kommer ud af biografmørket. Susanne Biers lange karriere lever til fulde op til disse kriterier. Fra instruktørdebuten ’Freud flytter hjemmefra’ over ’Den eneste ene’, der var Biers store gennembrud, til det internationale gennembrud med Oscar-vinderen ’Hævnen’ (som i parentes bemærket der med trailerne til Oscar-showet gjorde Sydfyn og kornsiloen i Rudkøbing verdenskendt). Susanne Bier har siden slået sit navn fast på den internationale dramascene, hvor hun har instrueret flere anmelderroste film og tv-serier til glæde for et stort publikum. Uanset om Susanne Bier instruerer film eller tv-serier, så evner hun at omsætte relevante og svære livs- og samfundstemaer til fortællinger for det brede publikum, og hun er dermed med til at sikre begrebet ”populærkultur” som en hædersbetegnelse.

SVEND Filmdage er rigtig glade for, at Susanne Bier har takket ja til at være årets hædersgæst – og at publikum under SVEND Filmdage får mulighed for at komme tæt på denne kunstner, der har betydet så meget for dansk film og tv-serier. På Fyn, i Danmark og internationalt.”

Susanne Bier modtog ved SVEND Prisen, der fandt sted 20. august på Torvet i Svendborg, Årets Hæderspris, og var samtidig fokus og omdrejningspunkt for flere arrangementer under SVEND Filmdage, der fandt sted fra den 25. august til den 30. august 2023.

Foto: Andreas Bastiansen

TIDLIGERE HÆDERSGÆSTER

Lars Mikkelsen

2022

Birthe Neumann

2021
Birthe Neumnna hædersgæst SVEND Prisen 2021

Bille August

2019
Bille Augus Årets hædersgæst Svend Prisen 2019

Ghita Nørby

2018

Erik Clausen

2017

Henning Carlsen

2016