Foto: Claus Nicolajsen

SVEND Filmdage 2023

SVEND Filmdage 2023 var seks dage fyldt med filmglæde og kulturel mangfoldighed, der kulminerede med SVEND Prisen, hvor årets nominerede og vindere blev hyldet. Svendborg blev den sidste uge i august forvandlet til en stor filmoase, hvor publikum deltog i et bredt udvalg af begivenheder. Programmet omfattede bl.a. talks, open air-forestillinger, Fly In Bio, Børnelørdag, gallapremierer, orgel & stumfilm, fællessang og live-improvisation på scenen.

Deltagerne fik ikke blot lov til at se film, men også til at diskutere, skabe, le og tænke sammen. SVEND Filmdage er mere end en filmfestival; det er en fælles kulturel begivenhed, der inkluderer alle – fra filmfolk til filmentusiaster, fra underholdningssøgende til lærenysgerrige, og også dem, der normalt ikke deltager i kulturelle fællesoplevelser.

SVEND Filmdage handler om at åbne døre for nye oplevelser, møder og samtaler. Det er en fest, hvor alle er velkomne!

Hædersgæst 2023: Susanne Bier

I 2023 modtog instruktør Susanne Bier Årets Hæderspris. Klaus Hansen, formand for SVEND Filmdage, sagde om årets hædersgæst:

“SVEND Filmdage hylder de store personer inden for dansk film. De personer der kan få os til at græde, gyse, glædes og som samtidig giver os eftertanke og lyst til samtale, når vi kommer ud af biografmørket. Susanne Biers lange karriere lever til fulde op til disse kriterier. Fra instruktørdebuten ’Freud flytter hjemmefra’ over ’Den eneste ene’, der var Biers store gennembrud, til det internationale gennembrud med Oscar-vinderen ’Hævnen’ (som i parentes bemærket der med trailerne til Oscar-showet gjorde Sydfyn og kornsiloen i Rudkøbing verdenskendt). Susanne Bier har siden slået sit navn fast på den internationale dramascene, hvor hun har instrueret flere anmelderroste film og tv-serier til glæde for et stort publikum. Uanset om Susanne Bier instruerer film eller tv-serier, så evner hun at omsætte relevante og svære livs- og samfundstemaer til fortællinger for det brede publikum, og hun er dermed med til at sikre begrebet ”populærkultur” som en hædersbetegnelse. 

SVEND Filmdage er rigtig glade for, at Susanne Bier har takket ja til at være årets hædersgæst – og at publikum under SVEND Filmdage får mulighed for at komme tæt på denne kunstner, der har betydet så meget for dansk film og tv-serier. På Fyn, i Danmark og internationalt.”

Foto: Andreas Bastiansen

Tilbageblik på SVEND Filmdage 2023

Fotos: Andreas Bastiansen / Claus Nicolajsen / Knud Mortensen

SVEND Prisen 2023