SVEND Filmdage 2023 sætter fokus på demens gennem film og diskussion, men sådan kan du SELV engagere dig.
Demens er en forfærdelig sygdom, der vender op og ned på hverdagen for både pårørende og berørte.
I år sætter SVEND Filmdage ekstraordinært fokus på emnet, når talk’en “Demens,” løber af stablen. I talk’en kan du få et indblik i demens fra tre perspektiver – filmkunstnerens, den pårørendes og ekspertens: Anna van Deurs er instruktøren bag kortfilmen ’Jordbærsmør’, der giver deltagerne et rørende indblik i, hvordan demens påvirker familierelationer. Mens Anja Aalund er pårørende til en demensramt mand – og endelig kommer Annette Søby, som er demensfaglig konsulent i Danmarks første demensby, og giver sit faglige input på området.
Men du kan også selv engagere dig i demens.
SVEND Filmdage har talt med Frederikke Juul Albertsen, som er såkaldt “demens-ven,” hvilket er en frivllig ordning, som alle kan tilmelde sig til. Man kan selv vælge, hvor meget man vil engagere sig som demens-ven, men det er først og fremmest en tilkendegivelse af, at man vil vide mere og vil være med til at nedbryde tabuer om demens.
Hvorfor meldte du dig som demens-ven?
– Jeg har arbejdet på et demens-afsnit og på daværende tidspunkt synes jeg ikke, der var mange, som snakkede højt om, hvad demens og Alzheimers var. Jeg blev klogere på de forskellige former for demens, og hvor i hjernen, det rammer, siger Frederikke Juul Albertsen.
Hvad giver dig?
– Det giver mig en bedre forståelse for demente mennesker. I dag kan jeg fx bedre spotte en potentiel dement i bybilledet. Jeg har været ude for, at en ældre herre gik rundt i bare tæer om vinteren, og det var min første indskydelse, at han var dement, og at jeg skulle skynde mig at ringe til plejecentret. Den indskydelse viste sig at være rigtigt. Heldigvis havde han kun været væk i 30 minutter, for det kan gå rigtig gå grueligt galt, siger Frederikke Juul Albertsen.
Da du arbejdede på demensafsnittet, hvad gav din viden som demensven så den demensramte, tror du?
– Jeg havde en fast borger. Han var noget aggressiv til at starte med, men blev gradvist mere rolig og fik mere livsglæde. Jeg tror, at min viden var med til at give mig nogle redskaber til at få mere kvalitetstid med ham og få en god relation til ham. Det var eksempelvis rart for ham at gå mange ture og se gamle, danske film sammen med mig, da de vækkede hans hukommelse. Vi kunne se de samme danske film igen og igen, og det gjorde ham rigtig glad, siger Frederikke Juul Albertsen, der klart vil anbefale andre at få mere viden på området og blive demens-ven.
– Det har været en stor fordel for mig at vide mere om demens i forhold til at kunne spotte mennesker i bybilledet, som har det og måske har brug for hjælp. Det er virkelig ikke en sygdom, man skal spøge med, siger Frederikke Juul Albertsen.
Skynd dig at sikre dig din billet til talk’en HER
Arrangementet “Demens” foregår tirsdag den 29. august kl. 16-17:30 i Maritimt Center Danmarks Pakhus, Havnepladsen 2, 5700 Svendborg.
Du kan selv blive demens-ven HER.