Anbragt
Foto: Emilie Koppel / Erik Zappon-Zentropa Entertainments / Michéle Rylander Christensen

TALK - Anbragt m. Lars Mikkelsen, Sarah Smed & Malou Reymann

Præsenteres af Fyns Amts Avis og Danmarks Forsorgsmuseum

De seneste år har budt på opgør med den måde, staten tidligere behandlede grupper, der på den ene eller anden måde faldt uden for samfundets normer. Det gælder f.eks. sagen om de anbragte drenge på Godhavn, som Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg var stærkt medvirkende til at få i offentlighedens søgelys. Historiker, Sarah Smed, som er leder for museet peger også på filmen ’Der kommer en dag’ (2016) som en vigtig faktor i denne proces.

Sarah Smed, årets hædersgæst Lars Mikkelsen (som spiller forstander Heck i ’Der kommer en dag’) og filminstruktør Malou Reymann, som arbejder på filmen ’Ustyrlig’ om et andet kapitel i den mørkere socialhistorie: åndssvageforsorgens anbringelse af unge kvinder på kvindehjemmet på Sprogø, kan du møde under SVEND Filmdage. Vi inviterer nemlig til en spændende, alvorlig og indsigtsfuld talk om hvordan de tre hver især har arbejdet med at formidle de anbragtes historier.

Sammen med museets forskergruppe udkom Sarah Smed i foråret 2022 i øvrigt med endnu en rapport, hvor et stort omfang af eksempler på overgreb og svigt overfor anbragte på særforsorgens institutioner fra 1933 til 1980 bliver dokumenteret. Danmarks Forsorgsmuseum er i 2023 desuden aktuel med udstillingen ’Anbragt’, som tager udgangspunkt i de to beskrevne rapporter.

Samtalen modereres af navneredaktør på Fyns Amts Avis David Bernicken.

Der vil være mulighed for rundvisning på Forsorgsmuseet ved museumsleder Sarah Smed efter talk’en.

HVORNÅR: Tirsdag d. 30. august kl. 16:00 – 17:30
HVOR: Borgerforeningen Svendborg Teater
ENTRÉ: Gratis – men pga. pladsbegrænsning kræves billet, som hentes på billet.dk.