Sprogø

Samtale med skuespiller Emilie Kroyer Koppel og leder af Forsorgsmuseet Sarah Smed

I samarbejde med Danmarks Forsorgsmuseum og Svendborg Bibliotek

I de senere år er der blevet rejst offentlig opmærksomhed omkring Sprogø-pigerne og deres historie. I filmen ’Ustyrlig’, som havde premiere i foråret, bliver Sprogøs mørke fortid genskabt. I årene mellem 1923 og 1961 blev en række piger og kvinder, der dengang blev anset som socialt uønskede eller havde begået ”umoralske handlinger” sendt til Sprogø og tvangssteriliseret. I filmen følger man pigen Maren, der spilles af Emilie Kroyer Koppel. Hun har beskrevet indspilningen af filmen som ”Hård, tårefremkaldende og øjenåbnende”.

Historiker Sarah Smed, leder af Forsorgsmuseet, udkommer snart med en ny bog om Sprogø-pigerne, der dokumenterer og fortæller deres historier, og kaster lys over fortiden for at skabe en bredere forståelse for deres oplevelser som en del af kvindelivets historie i Danmark.

SVEND Filmdage inviterer til en indsigtsfuld og engageret samtale mellem Emilie Kroyer Koppel og Sarah Smed om Sprogø-pigerne, der vil fokusere på den historiske kontekst samt skuespillerens rolle i at portrættere en af disse kvinder.

Samtalen modereres af Nanna Ask fra Svendborg Bibliotek.

Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann og Michéle Rylander Christensen
  • Hvor: I Kvindernes Gård, Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg
  • Hvornår: 28. august 2023 kl. 17:15-18:45
  • Entre: 25,- (kan ombyttes til en øl/sodavand) – køb billet her